САЩ решиха да "спънат" производството на полупроводници в Китай - Конгресът прие така наречения Закон за чиповете и науката (CHIP-plus), който стимулира производството на полупроводници на територията на САЩ, пише Bloomberg.

Съгласно документа, на технологичните гиганти, финансирани по американската държавна програма на обща стойност 52 милиарда долара, се забранява да разширяват производството си в Китай.

Микрочипове (микросхеми) се използват в много и различни видове електроника, включително автомобили и смартфони. Новата мярка се отнася до производството на микрочипове, по-малки от 28 нанометра, т.е. най-модерните технологии.

Компаниите, получаващи държавно финансиране, няма да могат да разширят или модернизират производството си в Китай в рамките на 10 години. Корпорации, които нарушат ограничението, ще трябва да върнат изцяло получените субсидии.

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Ще бъдат наети 3000 души

Очаква се по-голямата част от безвъзмездната помощ да отиде при такива крупни производители, като Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Тези корпорации сега строят нови предприятия за производство на микрочипове в САЩ. Белият дом подкрепи решението на Конгреса и, както се очаква, скоро закона ще бъде подписан.

Сред потенциалните получатели на грантове, само TSMC произвежда в Китай чипове от ново поколение. Неговият завод в Нанкин, Южен Китай, произвежда чипове от 28 нанометра и по-съвършените - от 16 нанометра.

Обаче след като законът влезе в сила, TSMC няма да може да модернизира или разшири съществуващите си производствени съоръжения в Китай и на практика ще загуби възможностите за растеж на най-големия пазар за полупроводници в света, отбелязва Bloomberg.

TSMC отчете рекордна печалба от над $18 милиарда

Най-големият производител на чипове в света отчете рекордна печалба от над $18 милиарда

Тайванската компания е най-важният доставчик на чипове за Apple