Технологичният гигант Micron Technology ще инвестира до 500 милиарда йени (около $3,7 милиарда) през следващите няколко години в производство на модерни чипове и оперативна памет (RAM) в Хирошима (Япония). Това съобщи американската корпорация, цитирана от ТАСС.

Подчертава се, че средствата ще отидат преди всичко за разработването на технологии за производство на най-новите чипове от типа "1-гама". Micron е създателят на чиповете "1-бета", използвани за производството на съвременните RAM модули.

"Гордеем се, че ще станем първата използваща технология за ултратвърд виолет (EUV) компания в Япония, която разработва и ще произвежда чипове "1-гама" в Хирошима. Нашите планове отразяват последователния ангажимент на Япония, много добрите отношения с японското правителство и невероятния талант на нашия екип от Хирошима", се казва още в изявлението на Micron Technology.

Днес министър-председателят на Япония Фумио Кишида се среща в резиденцията си в Токио с ръководители на водещи чуждестранни компании за полупроводници, за да ги покани активно да преместят (част от) производството си в Япония. Сред поканените са ръководителите на: най-големия в света производител на сложни полупроводници, тайванската компания TSMC, както и на американските IBM, Intel, Micron Technology, Applied Materials.

Япония подкрепя с милиарди долари производството на най-високотехнологичните чипове

Япония подкрепя с милиарди долари производството на най-високотехнологичните чипове

Очаква се новото производство да стартира след 2 години

През април японското правителство взе решение да отпусне допълнителни 260 милиарда йени (около 1,94 милиарда долара) за подкрепа на Rapidus, която ще произвежда най-съвременни полупроводници. Rapidus е създаден през 2022 г. консорциум от няколко големи японски корпорации, включващ: Toyota, NTT, Sony Group и SoftBank.

Micron ще инвестира $15 милиарда в завод за чипове

Micron ще инвестира $15 милиарда в завод за чипове

Фабриката ще бъде в САЩ и ще разкрие над 15 000 нови работни места