Японското правителство възнамерява да отпусне допълнителни субсидии в размер на 300 милиарда йени (около 2,2 милиарда долара) в подкрепа на компанията Rapidus, която ще се заеме с производството на високотехнологични полупроводници. Това се казва в публикация на японския вестник Hokkaido Shimbun, който се позовава на собствени източници.

Очаква се тези средства да бъдат използвани за стартиране през първата половина на 2025 г. на тестова линия за производство на иновативни 2-нанометрови чипове.

Samsung ще инвестира $230 милиарда за изграждане на най-голямата в света база за производство на чипове

Samsung ще инвестира $230 милиарда за изграждане на най-голямата в света база за производство на чипове

Производствената база ще бъде построена в провинция Кьонгги близо до Сеул

През ноември 2022 г. японските власти обявиха за инвестиция от 70 милиарда йени (около $528 милиона) за проекта на Rapidus. Междувременно шефът на компанията каза в интервю за вестник Nikkei през януари тази година, че на Rapidus ще са й необходими 2 трилиона йени (около 15 милиарда долара), за въвеждане на най-новите технологии, както и още 3 трилиона йени (около 22,6 милиарда долара), за да започне масово производство на въпросните високотехнологични чипове.

Компанията Rapidus е създадена през 2022 г. от японското правителство и няколко големи японски корпорации, включително Toyota, NTT, Sony Group и SoftBank.

Япония купува руски петрол на цени над "тавана"?

Япония купува руски петрол на цени над "тавана"?

По-голямата част от руския петрол вече е пренасочена за износ към Китай и Индия