Япония получи от САЩ изключение от "тавана" от 60 долара за барел при покупката на руски петрол, договорен от страните от Г-7, съобщи The Wall Street Journal (WSJ). По данни на изданието, японските власти са мотивирали искането си с необходимостта от достъп до руските енергийни ресурси.

В същото време WSJ допълва, че вносът на руски природен газ в Япония е "сравнително малък" и е около една десета от доставките за страната. Според анализатори, зависимостта на Япония от руските енергоносители "допринася за колебанието на Токио относно по-голямата подкрепа за Украйна".

От 5 декември 2022 г. влезе в сила "таванът" на цената на петрола от Русия от 60 долара за барел, а от 5 февруари е в сила "таванът" за петролни продукти от Русия - от 100 и 45 долара за барел.

Япония подкрепи въвеждането на "таван" на цените на руския петрол в рамките на Г-7, но постигна изключение за доставките по проекта "Сахалин-2". Правителството на страната нарече "Сахалин-2", "основен източник на доставки на втечнен природен газ за Япония".

След въвеждането на ограниченията, по-голямата част от руския петрол беше пренасочена за износ към Китай и Индия. Министерството на енергетиката на страната твърди, че Русия е успяла да пренасочи (почти) целия обем на доставките на петрол и петролни продукти, които попаднаха под ембаргото на Европейския съюз и страните от Г-7, към други пазари.

Предстои ли борба за ресурси на Запада и Япония с други страни

Предстои ли борба за ресурси на Запада и Япония с други страни

Икономисти намират сходство на сегашната икономическа ситуация в света с тази от преди 50 години