В бъдеще борбата на Запада и Япония с други държави за оскъдните енергийни ресурси и селскостопанските продукти ще се засили, тъй като глобалните вериги на доставки могат да бъдат сериозно нарушени. Което пък може да стане в случай на формиране на така наречената "блокова икономика". Това пише днес японският вестник Mainchi в анализ, посветен на 50-ата годишнината от петролната криза от 1973 г. и възможното й повторение в наши дни.

Изданието отбелязва, че настоящата енергийна криза и покачването на цените на енергоносителите, което се случи през изминалата година на фона на ситуацията около Украйна, има прилики със събитията отпреди 50 години.

"Всъщност, търсенето на суров петрол непрекъснато нарастваше дори преди четвъртата арабско-израелска война (6-24 октомври 1973 г.), тъй като икономиките на развитите индустриални страни растяха бързо и балансът между търсене и предлагане беше в трудна позиция. Тогава започна война, която доведе до внезапен петролен шок", коментира за изданието Кен Кояма, управляващ директор на Института по енергийна икономика на Япония.

Инфлацията в Япония е най-висока от над 40 години

Инфлацията в третата по големина икономика в света е най-висока от над 40 години

Наблюдава се ускоряване на темпа както на годишната, така и на месечната инфлация

Mainchi отбелязва, че преди началото на военната операция в Украйна, икономическата активност и търсенето на енергийни ресурси по света са се увеличавали по същия начин, както преди кризата от 1973 г. Този път обаче основният проблем беше намаляването на доставките на руски природен газ, добавя вестникът.

Освен това, както пише в анализа си японското издание, понастоящем не е изключен вариантът за формиране на блокова структура на световната икономика, при която западните страни и Япония ще противостоят на Китай и Русия, което ще влоши веригите за доставки на стоки и ще доведе до нестабилност.

Какъв ще е растежът на икономиките на САЩ, Китай и Япония през 2023 година

Какъв ще е растежът на трите най-големи икономики в света през 2023 година

Прогнозата на ООН

"Досега глобализацията правеше възможно получаването на евтини китайски и други стоки от цял ​​свят. Ако това вече не продължи, цените на енергоресурсите (и селскостопанската продукция) по всяка вероятност ще се повишават в дългосрочен план", смята икономистът.

"В бъдеще Западът и Япония ще се борят за оскъдни ресурси и селскостопански продукти с други държави. Иначе казано, това е пряко свързано с "икономическата сигурност", която сегашното правителство на Япония определи като една от най-важните области на нейната политика", цитира вестникът мнението на икономическия консултант Такахиро Сузуки.

Срив при продажбите на нови автомобили в Япония

Срив при продажбите на нови автомобили при третата най-голяма икономика в света

Показателят е най-нисък за последните 45 години