Националната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco ще построи крупна петролна рафинерия и нефтохимически комплекс в Китай. Това се казва в изявление на компанията, съобщи ТАСС.

Производственият капацитет на рафинерията ще бъде 300 000 барела на денонощие, от които 210 000 ще се доставят от Saudi Aramco. Нефтохимическият комплекс ще може да произвежда годишно до 1,65 милиона тона етилен и 2 милиона тона параксилол.

Строителството на обектите започва през второто тримесечие на тази година в град Панджин (провинция Ляонин, Североизточен Китай).Очаква се заводите да влязат в експлоатация до 2026 година.

Проектът се осъществява от Huajin Aramco Petrochemical Company, съвместно предприятие между Saudi Aramco и китайските компании Norinco и Panjin Xincheng Industrial Group. Saudi Aramco притежава 30% дял в съвместното предприятие, Norinco - 51%, Panjin Xincheng Industrial Group - 19%.

Споразумението за създаване на Huajin Aramco Petrochemical Company е подписано още през 2019 г., по време на посещението на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд в Пекин.

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Персоналът на компанията надхвърля общо 70 хиляди души