Royal Dutch Shell Plc обединява сили с няколко от най-големите автомобилни производители в света, за да разшири своя бизнес със зареждане на електромобили в Европа, готвейки се за живот след петрола, пише Bloomberg.

Втората най-голяма петролна компания подписа споразумение с IONITY - базиран в Мюнхен венчър между BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Co. и Volkswagen AG - и ще започне да изгражда зарядни станции в десет европейски страни.

През миналия месец Shell придоби най-голямата европейска компания, която изгражда зарядни станции - NewMotion. Сделките идват в момент, в който петролната индустрия минава през критична фаза в историята си, след като доминиращата позиция на бензиновите и дизелови коли е подложена на изпитание от нуждата за по-чиста енергия. Пазари като Китай, Великобритания, Индия, Франция и други вече говорят за бъдеща забрана на автомобили с двигатели с вътрешно горене, а големите компании търсят начин да се адаптират към новата реалност.

Мрежа от зарядни станции за електромобили изниква из цяла Европа

Мрежа от зарядни станции за електромобили изниква из цяла Европа

Те ще бъдат разположени през 120 км, ще може да се плаща електронно

Shell и IONITY ще изградят зарядни станции в 80 от най-големите обекта на Shell по магистралите, като средно ще има по шест колонки. От компанията обещават средно един автомобил да се зарежда между пет и осем минути.

Shell отвори първите си зарядни станции в своите обекти във Великобритания, а малко по-късно компанията обяви, че първите две в България също вече работят. Предвижда се в страната ни техният брой да достигне 16 на първо време.

Shell България поставя зарядни за електромобили в 16 бензиностанции

Shell България поставя зарядни за електромобили в 16 бензиностанции

Първите две от тях вече работят