В края на 90-те години и в началото на новото хилядолетие финландската компания Nokia направи силен пробив на пазара на мобилни телефони.

С появата на първите Android и iOS смартфони обаче успехът на компанията започна да залязва и дори партньорството с Microsoft за устройствата Windows Phone не успя да я задържи на повърхността на бързоразвиващия се пазар.

Днес обаче Nokia е готова да се върне триумфално на пазара с напълно нов облик. Финландската компания HMD Global, която придоби лиценза за използването на марката, обяви, че е наела Пека Рантала за свой нов маркетинг директор, пише Business Insider.

Неговото име е свързано с хитовото приложение Angry Birds. В HMD Global обаче той ще отговаря за популяризирането и продажбите на умни телефони и таблети под бранда Nokia.

От финландската компания са си поставили за задача да инвестират 500 милиона дорала в разработването на мобилни устройства, които отново да привлекат вниманието на потребителите.

Очаква се от HMD Global да сключат партньорство с Foxconn, която е един от основните доставчици за Samsung и Apple, за производството на Android смартфони и таблети.