Международната група Somfy, която е световен лидер при автоматичните системи за контрол на отваряне и затваряне на сгради и жилища, обмисля да инвестира в свой първи завод в България. Компанията иска да изгради високотехнологична база за сглобяване на електромотори и електрозадвижващи механизми във Варненска област, съобщава БНР.

По време на посещение у нас с областната администрация представители на дружеството са заявили, че там могат да бъдат отворени 1200 работни места, като 1000 от тях ще бъдат в производството, а 200 - в администрацията.

"Somfy стъпват за първи път в България. Засега официално за изграждането на този завод се съревноваваме с Румъния, Хърватия и Полша. От разговора обаче стана ясно, че вече са избрали Варна. Най-вече заради шестте университета и трите колега в града - за тях работната ръка е най-важна", посочва областният управител Стоян Пасев.

От информацията става ясно, че заводът няма да произвежда части, а там само ще се сглобяват електромотори за задвижване на ролетни щори за гаражни врати.

Ръководството на компанията иска заводът да се намира на не повече от 50 километра от Варна, а площта, която ще бъде използвана, е 60 декара, от които 20 декара ще бъдат застроени.

Френската компания е основана през 1969 година, като компанията има операции на близо 60 пазара по света, включително в Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, както и във всички държави от Западна Европа. Дружеството има присъствие още в Северна Америка, Близкия Изток и Китай. Компанията има над 10 000 служители.

Според финансовите резултати за първите шест месеца на 2018 година продажбите на компанията са в размер на 586 милиона евро, а нетната печалба възлиза на 83,2 милиона евро.