Европейските технологични компании се противопоставиха на пандемията тази година, за да привлекат рекордни нива на инвестиции като цяло, въпреки че основателите, които са в ранен етап, продължават да се борят за получаването на финансиране, пише Bloomberg.

Европейският технологичен сектор е на път да регистрира тази година инвестиции за рисков капитал за около 41 милиарда долара, което е с около 500 милиона долара повече спрямо 2019 година, показват данни от годишния доклад на Atomico за състоянието на европейските технологични компании. Увеличението се дължи на по-големия брой кръгове за финансиране, пише в доклада.

Общите инвестиции спаднаха около март, след като големи части от Европа бяха блокирани заради пандемията, но започнаха да се възстановяват до края на лятото и продължиха възхода си през есента. През септември се наблюдаваше най-високият досега месечен дял инвестиции в европейски технологии, възлизащи на повече от 5 милиарда долара.

Увеличението като цяло не е голямо, но все пак е добра новина, предвид очакваното намаление тази година. "Дори пълзенето над миналогодишната цифра представлява постижение за екосистемата", коментира Том Вехмайер - партньор в Atomico и съавтор на доклада.

Няколко инвестиционни теми за 2021 година

Няколко инвестиционни теми за 2021 година

Какви ще са тенденциите догодина

И все пак предприемачите, които искаха да съберат инвестиции от около 20 до 50 милиона долара, имаха трудна борба тази година в много сектори, след като пандемията затрудни демонстрирането на потенциала за растеж.

Според доклада САЩ все още значително превъзхожда Европа, когато става въпрос за технологични инвестиции, привличайки около пет пъти повече капитал през 2020-а. Чуждестранните инвеститори от САЩ и Азия обаче видяха непрекъснат апетит за инвестиции в Европа през тази година.

В доклада си Atomico също така подчертава текущите предизвикателства с разнообразието в европейската технологична индустрия. Заключението е, че на европейско ниво съществуват малко данни за етническата принадлежност, а статистиката е мрачна. Между 2009 и 2019 година само 0,24% от инвеститорския капитал във Великобритания е отишъл ​​за чернокожи основатели на бизнеси.

Междувременно напредъкът по полов признак остава в стагнация. 90,8% от целия капитал тази година е отишъл към групи, съставени само от мъже, в сравнение с 90,3% миналата година.

Инвестициите в България се сриват с една трета през първите девет месеца

Инвестициите в България се сриват с една трета през първите девет месеца

Въпреки това от икономическото министерство предвиждат финансова стабилност догодина