В началото на тази седмица американският производител на електрически автомобили Tesla ще даде старт на строителството на първия й завод извън Щатите.

В китайския мегаполис Шанхай трябва да започне изграждането на "гигафабрика", където ще започнат да се правят коли от модела Model 3 до края на годината. Това потвърди Илън Мъск в публикация в Twitter, цитирана от Reuters.

Фабриката, изчислявана на 2 милиарда долара, се обсъжда от дълго време. Тя е сигнал за амбициите на американската компания да засили позицията си като световен автомобилен производител на фона на нарасналата конкуренция от страна на местните играчи в Китай.

Преди време Мъск заяви, че ще присъства на официалната церемония при старта на строителството, но тази информация не е потвърдена от представителите на компанията в азиатската страна.

Заводът в Китай ще помогне на Tesla да намали цените си и да се изправи срещу новото поколение местни производители на електромобили, като Nio, Byton и XPeng Motors.

"Достъпните автомобили трябва да се произвеждат на същия континент, на който се намират и клиентите за тях", коментира още Мъск в социалната мрежа.