ТЕЦ "Бобов дол" започва изграждането на газова връзка с газопровода за Северна Македония към срeдата на август, съобщи изпълнителният директор на енергийното дружество инж. Любомир Спасов.

Въпреки високите цени на газа, централата постепенно ще започне да използва синьото гориво - и заради поскъпването на въглищата, отбеляза той, цитиран от БНР. Очаква се разрешителното от "Булгартрансгаз" да бъде получено до 20 август.

Отклонението ще стане от магистралния газопровод за Северна Македония, който минава наблизо, като ще трябва да се изгради трасе от около 2 км. Определен е и терен за изграждане на газоразпределителна станция.

"Имаме договорка с тях да направят отклонението, а ние дотогава трябва да имаме разрешението за строеж на газоразпределителна станция", пояснява инж. Спасов.

Очаква се строителството на газовата връзка да струва около 12 млн. лева. Изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" обясни как са стигнали до решението за изграждане на газовата връзка, цитиран от БНР.

По думите му, "въглищата също стават скъпи. Като краен ефект, въглища плюс емисии, или газ плюс емисии - много са скъпи емисиите на въглищата, докато емисиите на газа са доста по-малко. Те всъщност са на еднаква цена, но са доста по-малко като количество за производство на едно и същ количество енергия, така че се получава почти изравняване".

ТЕЦ "Бобов дол" планира да пусне на фондовата борса акции за близо 9 милиона лева

ТЕЦ "Бобов дол" планира да пусне на фондовата борса акции за близо 9 милиона лева

Финансовите баланси на ТЕЦ "Бобов дол" са положителни и централата работи на печалба