Мислят за нещо повече от печалба - български предприемачи искат да спрат изтичането на мозъци. Така е озаглавен репортажът на Андреа Беер и Екатерина Попова от германското обществено радио ARD за това как българският бизнес чрез добрата професионална квалификация задържа младите хора в страната и привлича чужди инвеститори.

Репортажът започва в халето на фирма "Мекалит", където единият от управителите на дружеството - Красен Кръстев, развежда журналистите. "Ето това ще е хладилник с марка "Miele", казва той. "Мекалит" със седалище в Южна Германия произвежда освен части за хладилници и перални машини също и части за автомобилостроенето. Фирмата им в България се намира в Тракия икономическа зона край Пловдив."

Повечето от компаниите там са от чужбина - от САЩ, Япония, Канада, и най-вече от Германия - като "Либхер", например, или споменатата вече "Мекалит". От старта през 2013 г. оборотът на фирмата е нараснал 2-3 пъти до днешните почти 9 милиона, доволно споделя Красен Кръстев. Той хвали географското положение на страната в Югоизточна Европа, както и ниските данъци и заплати: "България е част от ЕС, страната е политически стабилна, има и надеждна валута. За млади кадри разчитаме на Техническия университет.

Корупцията не е проблем за нас! Напротив: Досега още никой не е бил толкова глупав да ни поиска подкуп. Корупция има главно на политическо ниво - имам предвид при фирмите, които работят по обществени поръчки или имат досег с държавни пари. Но ние сме частна фирма, която работи за други частни фирми", подчертава Красен Кръстев.

"Чужденците много лесно се запознават с проблемите в България, защото ние самите посочваме само слабости си", отговаря на въпроса за трудностите на инвеститорите инж. Пламен Панчев, чиято компания създава и управлява Тракия икономическа зона.

Инж. Панчев съвместно с други е разработил амбициозен бизнес модел - младите българи да получат добро професионално обучение. Това им дава перспектива да останат в страната, а и привлича чуждестранните инвеститори към Пловдив. Така се създават мозъци вместо изтичане на мозъци. Проектът за образователен борд, който да подпомогне професионалното образование, е подкрепен от община Пловдив и 8 общини от региона, Министерството на образованието, професионални училища и дори неправителствени организации.

"Има вече млади хора, които искат да останат в страната, а и заплатите междувременно са по-високи от преди", казва инж. Панчев.

В централната информационна емисия на БНТ "По света и у нас" на 2.01.2017 г. инж. Панчев посочи, че повече от 100 млн. евро са инвестирани през тази година в Тракия икономическа зона. Като тук не влизат средствата, които са инвестирани в оборудване на вече изградени заводи, тъй като това също се случва с добри темпове. Има сериозен ръст на заплащането. Има и заявки за още по-добро заплащане, но всичко това е един общ процес. Ако ние имаме по-добре подготвени кадри, те със сигурност ще получават и по-високо възнаграждение", подчерта инж. Панчев, който е и председател на Клъстер Тракия икономическа зона.

В пряко включване репортерът Николай Райшинов сподели с тв аудиторията мнението на бизнеса за дефицит на работна ръка в сферата на текстила, мехатрониката и автомобилния сектор. А от община Пловдив се хвалят с едни от най-ниските стойности на безработицата в страната - едва 3,8%.