Международната компания "Цератицит", която стъпи в България през далечната 1996 г., ще инвестира €20 милиона в разширение на дейността си у нас, съобщиха от Министерство на икономиката след среща на министъра Кирил Петков с представители на предприятието.

"Цератицит", обособена след сливането между "Планзее ТИЦИТ" - Австрия и "Цераметал" - Люксембург, ще разшири производствените си мощности за металорежещи и специални инструменти в Габрово. Компанията планира да разкрие и още 100 нови работни места, както и да построи нова модерна производствена база с логистичен и соларен парк за собствени нужди в града.

Георги Петров, председател на борда и изпълнителен директор на "Цератицит България", посочи, че с инвестицията в нови високоспециализирани машини и съвременни технологии страната ни ще се превърне в световен център на групата. Тук се планира и развоен, както и обучителен център за висококвалифициран персонал. На срещата присъства и управляващият директор на "Планзее" - Робърт Шранцхофер.

"Цератицит" е високо технологична инженерингова група специализирана в производството на инструменти и технологии от твърди метали. В завода в България работят 620 души, като продукцията се изнася основно за Европейския съюз. През 2020 г. компанията отчита приходи от обичайна дейност в размер на над 30 милиона лева и печалба от 7,7 милиона лева.

В световен мащаб групата има 50 завода и над 7 500 служители. Консолидираните приходи надхвърлят €1,38 милиарда.