Китайският президент Си Дзинпин официално откри най-дългият мост над море в света девет години след началото на строежа, пише BBC.

Включително обслужващите пътища, мостът се разпростира на 55 км и свързва Хонконг и Макао с континентален Китай и града Джухай (в превод "Перлено море").

Впечатляващото съоръжение струва около $20 милиарда и бе забавяно неколкократно. Изграждането бе помрачено от проблеми със сигурността и безопасността -- поне 18 работници са починали, по официални данни.

Мостът ще отвори за трафика в сряда.

Какво отличава моста?

Той свързва три крайбрежни града в южен Китай - Хонконг, Макао и Джухай. Изграден е да издържи земетресения и тайфуни и в него са вложени 400 000 тона стомана - колкото 60 Айфелови кули.

Около 30 км от общата дължина преминава над морето при делтата на река Pearl. За да могат да минават кораби, 6,7 км по средата минават в подводен тунел между два изкуствени острова. Оставащите секции са свързващи пътища, виадукти и тунели, които свързват Джухай и Хонконг.

Защо бе построен?

Изграждането му бе част от китайския план за региона, включващ Хонконг, Макао и девет други града, в който живеят 68 милиона души. В миналото, пътуването между Джухай и Хонконг отнемаше до четири часа, а сега времето ще бъде намалено до едва 30 минути.

Путин зад волана на КАМАЗ откри Кримския мост (Видео)

Путин откри най-дългия мост в Европа (Видео)

Президентът на Украйна нарече откриването "цинично" и "поредното доказателство, че Кремъл не се интересува от международното законодателство

Може ли всеки да кара по моста?

Краткият отговор е не. Тези, които искат да преминат, трябва да получат специално разрешително, като има и квоти. Всички трябва да платят тол-такса. По моста няма да минава масов градски транспорт, затова най-вероятно ще се появят частни автобуси. По него няма и жп-линия.

Властите първоначално изчислиха, че по него ще преминават 9 200 превозни средства.

Какво казват хората за него?

Срещу проекта имаше много критики. Той бе наричан "моста на смъртта" заради смъртта на поне девет работници от Хонконг и други девет от страна на континентален Китай. Стотици са били ранени.Освен това има притеснения за ефекта върху природата. Еко групи заявиха, че проектът може да създаде повече щети на морския живот в региона, включително на изключително редките китайски бели делфини. През последните 10 години броят им е намалял от 148 на 47 и сега те липсват от региона около моста, според WWF.

Ще избие ли разходите?

Мостът, изкуствените острои и съпътстващите пътища струваха невероятните $20 милиарда - само основният мост е струвал $6,92 милиарда.

Властите твърдят, че той ще генерира до 10 трилиона юана ($1,44 трилиона) за икономиката, но депутати от Хонконг поставят под съмнение тази прогноза.По изчисления на BBC Chinese мостът ще "печели" по около $86 милиона от тол-такси за година. И разходите по поддържка ще бъдат около една трета от тази сума.

Политически обаче, проектът е важен, тъй като свързва Хонконг физически с континентален Китай.