Владимир Путин взе участие в откриването на автомобилната част на моста през Керченския проток, който свързва Кримския полуостров с руската територия. Държавният глава на Руската федерация премине цялата дължина на съоръжението зад волана на "КАМАЗ".

Мостът свързва Крим и Краснодарската област и стана най-дългият в Европа (19 км), надминавайки известния въжен мост "Васко да Гама" в столицата на Португалия (17.2 км).

Цената на строителството възлиза на 223 милиарда рубли (3,6 милиарда евро). Транзитният капацитет е 40 000 автомобила и 47 двойки влакове на ден, 14 милиона пътници и 13 милиона тона товари годишно.

Автомобилният трафик на моста вече пуснат, съобщи информационният център в Кримския мост. Това е шест месеца по-рано от срока, предвиден в държавния договор. Влаковете ще тръгнат по-късно - през 2019 г.

В Киев украйнският президент Петро Перошенко заяви, че "незаконното изграждане на моста е поредното доказателство, че Кремъл не се интересува от международното законодателство".

"Изключително цинично е, че това откриване се случва малко преди годишнината от депортацията на кримските татари от режима на Сталин", добави още той.