Huawei обяви, че е получила зелена светлина за изграждането на изследователски център за производство на чипове във Великобритания, предаде CNBC. Първата фаза от проекта ще е на стойност 1 млрд. паунда.

Когато заводът, който ще се намира в Соустън, на десетина километра от центъра на Кеймбридж, заработи, той ще наеме между 300 и 400 служители и ще бъде използван като международна централа за оптоелектронния бизнес на компанията - т.е. за разработването на комуникационни устройства, използвани в центровете за данни и мрежовата инфраструктура.

САЩ обяви списък от 20 компании, подкрепяни от военните в Китай. Huawei е сред тях

САЩ обяви списък от 20 компании, подкрепяни от военните в Китай. Huawei е сред тях

Списъкът не инициира санкции, но поставя основите за това

Одобрението на проекта от регионалния съвет на Южен Кеймбриджшир идва на фона на силни атаки срещу китайски компании, най-вече от САЩ, но и от британските им колеги. Опасенията са за сигурността на устройствата, произвеждани от нея, а вчера стана ясно, че федералното правителство на САЩ е вкарало Huawei в списък от 20 компании, които си партнират с китайската армия.

В самата Великобритания устройствата на Huawei са разследвани от National Cyber Security Center, който трябва да провери дали те са достатъчно надеждни и дали нямат инсталирани шпионски чипове, за да могат да се използват за изграждането на мобилните мрежи в страната. След като разследването започна, САЩ пък наложи ембарго върху износа на американски чипове за Huawei.

"Няма съмнение, че Huawei има практики, които са неприемливи за националната сигурност", коментира бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. Въпреки неговото мнение и действията на западните политици срещу компанията, тя отрича да работи съвместно с китайското правителство.

Бивш CEO на Google: Няма съмнение, че Huawei предава данни на Пекин

Бивш CEO на Google: Няма съмнение, че Huawei предава данни на Пекин

Компанията заяви, че това не е вярно

Инвестицията на Huawei срещна и отпор от природозащитници, които са изразили опасения за водата, която ще се използва от центъра, щетите върху природата и, интересно, фактът, че бъдещите му служители не живеят в близост до него.

Около Кеймбридж съоръжения имат много технологични компании, най-големите от които са Amazon, Microsoft и ARM. "Великобритания предлага гъвкав и отворен пазар, както и едни от най-добрите таланти на света", каза вицепрезидентът на Huawei Виктор Жанг в прессъобщение.