Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп определи, че водещи китайски фирми, включително гигантът за телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и компанията за видеонаблюдение Hikvision, са собственост или са контролирани от китайските военни. С този ход на практика се поставят основите за нови американски финансови санкции, пише Reuters.

Миналата година Вашингтон постави Huawei и Hikvision в търговски списък заради проблеми, свързани с националната сигурност на САЩ. След това страната поиска от съюзниците си да направят същото и да изключат Huawei от техните 5G мрежи. А компанията е най-напредналата такава, що се отнася до 5G технологии.

Напрежението между САЩ и Китай ескалира: "Студена война 2.0"

Напрежението между САЩ и Китай ескалира: "Студена война 2.0"

Този път Пекин може да се насочи към съюзниците на Вашингтон

В документа на Министерството на отбраната са изброени 20 компании, опериращи в САЩ, за които има обвинения, че са подкрепени от китайските военни.

Документът включва също China Mobile Communications Group и China Telecommunications Corp, както и производителя на самолети Aviation Industry Corp.

Списъкът на Пентагона не инициира санкции, но законът гласи, че президентът Тръмп ще може да наложи санкции, които биха могли да включват блокиране на цялото имущество на изброените компании и други.

Китай трябва да е готова за санкции от САЩ, които ще отрежат достъпа до долара

Китай трябва да е готова за санкции от САЩ, които ще отрежат достъпа до долара

Предупреждението направи Fang Xinghai, вицепредседател на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа

Huawei, China Mobile, China Telecom, AVIC и китайското посолство във Вашингтон не коментират пред Reuters случващото се.

Hikvision нарече твърденията "неоснователни", като отбеляза, че това не е "китайска военна компания" и никога не е участвала в каквато и да било научноизследователска и развойна дейност за военни приложения. Компанията уверява, че може да работи с правителството на САЩ, за да реши проблема.

Списъкът вероятно ще допринесе за ескалиране на напрежението между двете най-големи икономики в света. А отношенията на страните далеч не са цветущи и сега.

15-годишната стратегия на Китай за технологично надмощие и може ли тя да се осъществи

15-годишната стратегия на Китай за технологично надмощие и може ли тя да се осъществи

Китай е по-близо от всякога до промяна в съотношението на силите при технологиите