Белгийската компания за полу-индустриални недвижими имоти VGP започна изграждането на най-големия логистичен център в Сърбия - VGP Park Belgrade. Групата обяви началото на строителството на първия си бизнес парк в Сърбия, в белградското селище Добановци, в непосредствена близост до международното летище "Никола Тесла".

Бъдещият VGP Park Belgrade обхваща площ от 1 140 000 квадратни метра и ще бъде разположен до магистралите M-70 и M-75 и околовръстния път на Белград, в непосредствена близост до международното летище на Белград и само на 15 км западно от център на града. Общата бъдеща отдаваема площ, която ще бъде развита, ще възлиза на приблизително 487 000 квадратни метра.

Ненад Белогрлич, държавен мениджър на VGP Сърбия, обяви, че първият наемател на този нов парк е Delhaize Serbia, сръбското дъщерно дружество на Ahold Delhaize. Това е една от най-големите световни групи за търговия на дребно с храни, която ще наеме повече от 41 000 квадратни метра за откриването на своя втори дистрибуционен център в Сърбия.

България или Сърбия: В коя държава средните заплати са по-високи?

България или Сърбия: В коя държава средните заплати са по-високи?

През декември 2022 г. месечните възнаграждения в двете държави почти се изравниха

По повод новата инвестиция президентът на Сърбия Александър Вучич, каза: "Радвам се, че успяхме да доведем тази белгийска компания в нашата страна и вярваме, че можем да изградим по-силна, по-икономически успешна Сърбия, защото е трудно да си представим каквато и да е успех в производството и търговията без отлична логистика. Тази година Сърбия ще бъде и шампион по привличане на преки чуждестранни инвестиции, което ще подобри още повече бизнес средата у нас". 

Вучич помоли собствениците на VGP да обмислят вариант за инвестиране в южната част на Сърбия, "където инвестициите в инфраструктура са засилени", като допълни, че но ако Групата реши да инвестира в Ниш и Лесковац, "държавата е готова да й даде субсидии".

VGP Group е изградена върху бизнес модел, който разполага с капацитет и дългосрочен професионален опит по цялата верига на стойността, от придобиване на земя до развитие и управление на активи. VGP предоставя услуги на клиенти, търсещи локации близо до големи европейски градове с директен достъп до главни пътища, лесен достъп и 24-часова работа. Логистичните и полуиндустриалните паркове на VGP предлагат високи технически стандарти и модулност и са фокусирани върху енергийната ефективност и устойчивост.