Чужденците вече могат да получат гражданство в Турция, купувайки къща за 250 000 долара, след като правителството драстично понижи минималните финансови изисквания.

Новият регламент, подписан от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, представлява значителна промяна от предишното минимално финансово изискване от 1 млн. долара, пише Euronews.

Целта на действията на турските власти е очевидна - да бъдат привлечени богати чуждестранни инвеститори.

Турция примамва чуждите инвеститори с нови правила

Турция примамва чуждите инвеститори с нови правила

Анкара вече дава гражданство срещу много по-малки вложения

Освен това правителството ускори процедурата по предоставяне на гражданството, като купувачите вече могат да подават заявления веднага след подписването на договора за имота и плащането на парите.

Строителните компании вече започнаха да популяризират мярката, като един от тях сподели снимка на жилищен комплекс със съобщението: "Тази къща идва с турски паспорт!" Но някои граждани приемат подобни реклами за "отвратителни".

"Изключително загрижени"

Турция не е единствената държава, предлагаща т.нар. "златни визи", с които богати хора получават разрешително за пребиваване в определена страна, при условие че инвестират определена сума в икономиката й.

Схемите "Гражданство чрез инвестиции" и "Жителство чрез инвестиции" са все по-остро критикувани, заради улесняване на укриването на данъци и прикриване на престъпниците.

Няколко страни от ЕС, като Австрия, Кипър, Гърция, Испания, Латвия, Литва, Малта и Португалия, развиват подобни схеми, които позволяват на бенефициентите им да пътуват свободно навсякъде в 28-членния блок.

На лов за "златни визи", китайците масово изкупуват имоти в Португалия

На лов за "златни визи", китайците масово изкупуват имоти в Португалия

Те са получили над 60% от всички разрешителни за жителство, дадени на чужденци

Португалската програма например позволява на чужденците да пребивават и да работят в страната без визи, при условие, че придобият имот на стойност най-малко 500 000 евро.

Тя също така им позволява да пътуват свободно в Шенгенското пространство, да поискат да доведат семейството си и им отваря пътя към гражданството.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова заяви през август, че е "изключително обезпокоена" от подобни практики, призовавайки страната да направи повече, за да гарантира, че няма да даде гражданство на "престъпници, които искат да застрашат сигурността на Европа или да се занимават с пране на пари".