Турция облекчи условията за придобиване на турско гражданство от чужденци, за да насърчи инвестициите. Властите драстично намалиха лимитите за вложеното в страната в опит да привлекат чуждестранни инвеститори.

Според новите правила чужденците трябва да вложат минимум 500 000 долара в страната, за да получат право на пребиваване. Сумата е 4 пъти по-малка от досегашните изисквания за 2 млн. долара.

Рекордният срив на лирата саботира инвестициите в закъсалата Турция

Рекордният срив на лирата саботира инвестициите в закъсалата Турция

Инфлацията гони чуждия капитал, руши търговията и пречи на местния бизнес

Право на турско гражданство вече имат и чужденците, които притежават недвижими имоти в Турция на стойност минимум 250 000 долара (вместо досегашните 1 млн. долара).

Изискването за депозит от 3 млн. долара в турски банки се намалява на 500 000 долара, съобщи турският държавен вестник, цитиран от Анадолската информационна агенция.

Турската лира пада за трети пореден ден, еуфорията от вдигането на лихвите се изпари

Турската лира пада за трети пореден ден, еуфорията от вдигането на лихвите се изпари

Инвеститорите продължават да гледат с недоверие към фискалната политика на Анкара

Гражданство могат да получат и онези чужди инвеститори, които притежават турски държавни облигации на минимална стойност 500 000 долара, които не са диверсифицирани в продължение на 3 години.

Чужденците, които създават работни места за минимум 50 души (вместо досегашните 100), също имат право да станат граждани на Турция.

Турската икономика е в криза и спешно се нуждае от свежи пари, които да върнат доверието в националната валута, да помогната на компаниите да върнат големите заеми и да облекчат нарастващата инфлация.