Повтарящият се неуспех на Централната банка на Турция да навакса инфлацията остави активите на страната на дъното сред нововъзникващите пазари.

Повишаването на потребителските цени доведе до нови разпродажби на лирата, точно когато паричната единица надигна глава, напук на слабостта на валутите на развиващите се държави, след като доходността на американските облигации достигна 3%.

Проблемите на Турция си личат по спада на лирата до рекордно дъно

Проблемите на Турция си личат по спада на лирата до рекордно дъно

Загубите се разпространяват сред облигации и акции, разрушават търговията и носят на пазарите някои неприятни епитети, пише в свой анализ Bloomberg.

"Това потвърждава, че централната банка на Турция се движи зад кривата. В нормален свят те ще трябва да затегнат допълнително паричната политика", заяви Гийом Треска, старши стратег в Credit Agricole.

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Инвеститорите масово залагат срещу валутата и печелят

Това е всичко друго, но не и нормален свят. Турция се насочва към президентските избори на 24 юни, преди които политиците няма как да предприемат значими действия срещу инфлацията.

Икономиката е обсадена от покачващите се цени на вноса на петрол, най-големия дефицит по текущата сметка сред развиващите се пазари и резервите в чуждестранна валута, които са намалели до по-малко от 1/10 от брутния вътрешен продукт.

Изчезваща търговия

Валутната нестабилност подкопава високия потенциал за търгуване

Валутната нестабилност подкопава високия потенциал за търгуване

Всяко страдание на турските пазари започва с лирата и този път отново е така. Спадът на валутата през тази седмица е най-големият за почти 2 години, повишавайки загубите до 10% от началото на 2018 г. Това означава, че търговските оператори са изгубили 6 цента от всеки долар, който са взели назаем, за да инвестират в активи, свързани с лирата.

Това е иронично, защото турските компании плащат около 13.5% лихва, за да заемат средства и правенето на пари от глада им за капитал би трябвало да бъде лесно решение. Доходността на активите в лири, залегнали в форуърдни договори, скочи до 9-годишен връх в четвъртък. Но нарастващата волатилност намалява привлекателността им. Лирата спадна с 0.3% до 4.2279 за долар към 10:16 часа в петък в Сингапур.

Турската лира се срина до ново рекордно дъно

Турската лира се срина до ново рекордно дъно

Инфлацията в страната се ускорява, S&P свали кредитния рейтинг

Спадаща доходност

Търговците на облигации повишават инфлационните си очаквания. Само миналата седмица доходността на 10-годишните държавни облигации падна до рекордно ниско ниво в сравнение с лихвата за 2-годишните, което отразява очакванията на търговците, че политиците ще поддържат високи лихви в краткосрочен план.

Но сега те залагат, че повишаващата се инфлацията ще продължи да спъва Турция за дълго време. В резултат на това доходността от 10-годишния дълг се увеличава по-бързо.

Повишаване на приходите, спад на цената

Слабата валута влияе зле и на турския капиталов пазар

Слабата валута влияе зле и на турския капиталов пазар

Средните прогнози на анализаторите за приходите от лири от 100-те най-големи компании на Истанбулската борса се покачват с рекордно високи стойности.

Но това предизвиква малко ентусиазъм от страна на инвеститорите. Индексът е загубил 13% от януари, което показва, че инвеститорите не са склонни да плащат по-висока премия за собствения си турски капитал. Всъщност оценката е спаднала до 9-годишно дъно.

Най-ниско оценени

Турските банки и финансови компании са най-евтините сред европейските компании. Най-силно засегнати на капиталовите пазари са банките и финансовите компании в страната.

Инвеститорите плащат не повече от 4.4 лири за всяка лира на печалба в турските банки през следващите 12 месеца. Настроението е коренно различно от това спрямо индийските банки, където се разкриват скандали за милиарди долари, но инвеститорите плащат 16 пъти печалба.

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

През следващата година в страната предстоят избори

Като се има предвид, че Индия и Турция са нетни вносители на петрол, е ясно, че проблемите на последната не се дължат само на цените на петрола. Има по-дълбок проблем, който притеснява инвеститорите.

"Придвижването към по-авторитарна политическа система и ограничаване на свободата на изразяване ще попречи на дългосрочното икономическо развитие. Турция трябва да направи повече, за да се справи с недостига на вътрешни спестявания, което е основната причина за големия дефицит по текущата сметка", Пер Хамарлунд, главен стратег за развиващите се пазари в шведската банка SEB в Стокхолм.