Четири европейски държави са подписали споразумение с фармацевтичния лидер AstraZeneca за доставката на поне 300 милиона дози от разработената от нея ваксина срещу COVID-19, която в момента се се тества от Оксфордския университет.

Новината беше оповестена в неделя от германското министерство на здравеопазването. Това е първото официално потвърждение на сделката, след като в средата на месеца излезе информация, че Италия, Германия, Нидерландия и Франция ще платят 750 милиона евро за договорените дози.

В официалното съобщение, цитирано от Euronews, не се посочва стойността на споразумението, но става ясно, че доставката ще бъде финансирана от правителствата на страните.

"Това споразумение ще осигури на стотици милиони европейци достъп до ваксината, разработена от Оксфордския университет, след нейното одобрение", посочва главният изпълнителен директор на компанията Паскал Сорио.

4 европейски държави плащат €750 милиона за 300 милиона ваксини срещу COVID-19

4 европейски държави плащат €750 милиона за 300 милиона ваксини срещу COVID-19

Това са Италия, Германия, Нидерландия и Франция

AstraZeneca наскоро постигна подобно споразумение и с Великобритания, САЩ и Норвегия.

Други международни гиганти, като американската биотехнологична компания Moderna и френският фармацевтичен производител Sanofi също работят по създаването на ваксина срещу коронавируса.