Италия, Германия, Нидерландия и Франция са се споразумели да платят 750 милиона евро или 843,2 милиона долара за 300 милиона дози от петенциалната ваксина на AstraZeneca срещу коронавирус. Това съобщават от Reuters, позовавайки се на информация на италианските здравни власти. 

Според новинарската агенция четирите държави ще имат право да купят допълнително още 100 милиона дози от нея. Само Италия ще плати 185 милиона евро за 75 милиона дози от ваксината, разработена от специалисти от Оксфордския университет.

На запитване към компанията относно споразумението, говорителят на ѝ коментира: "AstraZeneca няма да разкрие никаква финансова информация във връзка с това споразумение.".

Тази новина идва два дни след като фармацевтичният лидер обяви, че е подписала договор за доставката на 400 милиона дози от ваксината за четири страни, като доставките трябва да започнат до края на 2020 година.

От компанията посочиха още, че работят по изграждането на редица вериги за доставки по цял свят, а също така планират да разширят производствения си капацитет.

Наскоро AstraZeneca сключи подобно споразумение с властите в САЩ и Великобритания за общо 700 дози. Тогава стана ясно, че в момента капацитетът на дружеството е за производството на 2 милиарда дози.