България днес одобри дългоочаквания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония. Вчера това направи и Скопие, отваряйки нова страница в отношенията между двете държави.

Вече бяха обявени и два големи инфраструктурни проекта, които трябва да дадат тласък и на двете страни и да повишат икономическите резултати.

Първият от тях е доизграждането на жп връзка между България и Македония. Днес от Министерски съвет бе съобщено, че страната ни поема ангажимент да доизгради жп линията до македонската граница до 2027, като от своя страна западната ни съседка ще удължи железния път до България до 2025 година.

Така влаковете, превозващи туристи и товар, ще се движат от Крива паланка в Македония, през Деве баир, до българската граница, а оттам до София през Кюстендил, Радомир и Перник.

Транспортната връзка между Югозападните Балкани и коридор Ориент/Източно-Средиземноморски е от съществено значение за свободното преминаване на пътници и товари и за двете страни, смята ресорният министър Ивайло Московски. Реализацията на проекта е свързана и с осигуряването на финансиране за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на липсващия участък от 2.5 км от гара Гюешево до македонската граница. Парите модернизацията са осигурени по линия на европейските фондове.

Вторият голям проект е изграждането на нова газова връзка с Македония и е предвидено в проект на Меморандум за разбирателство между енергийното министерство на България и Министерството на икономиката на Македония. Проектодокумента беше одобрен днес. Текстовете предвиждат създаването на съвместна работна група, която в срок от 6 месеца, след като Меморандумът влезе в сила, да изготви предварителното технико-икономическо проучване за изграждането на газовата връзка.

Сега Македония получава газ от Русия чрез транзит през България, но капацитетът на тръбите е зает от "Газпром". Създаването на газова връзка ще бъде в полза на сигурността на доставките в региона и в изпълнение на проектите от Южния газов коридор, включително междусистемните връзки с Гърция и Турция, както и с газовия хъб Балкан и други проекти от общ европейски интерес в областта на газовата инфраструктура.