С български паспорт може да се пътува в повече страни в света отколкото с тези от Русия, Турция и Израел. Страната ни е на 20-та позиция от общо 104 според броя на възможността за безвизово пътуване в 156 държави.

Това показва индексът Heneley Passport Index за 2018 година. Той отразява опциите за свободно пътуване на гражданите на общо 104 страни по света. Данните са предоставени от Международната асоциация за въздушен транспорт.

Според тях паспортите от изброените Русия, Турция и Израел дават безвизов достъп до съответно 110, 107 и 150 страни.

Най-мощният паспорт в света за първи път е азиатски

Най-мощният паспорт в света за първи път е азиатски

България е на дъното в ЕС

От друга страна най-много граници отваря паспорта от Германия - цели 177. С една по-малко са достъпните за гражданите на Сингапур, която е втора. Трета е Дания, следвана от Финландия и Франция.

В списъка непосредствено преди България са Кипър, Аржентина, Бразилия, Андора и Сан Марино. Румънските паспорти, също като българските, дават безвизов достъп до 156 държави. След тях в класацията са тези от Хърватия и Хонконг.

През 2018 година най-голямо изкачване правят Грузия, Украйна и Китай със съответно 15,14 и 10 места нагоре. Гражданите на първата от тях пътуват свободно до 99 страни, на втората - до 114, а на третата - до 60.

Ето и как се подреждат страните в топ 22:

Снимка 333066

Източник: henleypassportindex.com