Милиардерът Бил Гейтс, който е сред най-богатите хора в света и е известен със своята филантропска дейност, ще се включи в ново публично-частно партньорство, което трябва да помогне на Европа да постигне заложените цели в борбата с климатичните промени.

Гейтс се включи в пресконференция заедно с еврокомисаря за изследванията, науката и иновациите Карлош Моедаш, на която беше обявено основаването на т.нар. Breakthrough Energy Europe.

Новият фонд със средства от 100 милиона евро или 115 милиона долара ще има за цел да инвестира в нови технологии, които да подпомогнат борбата с климатичните промени.

Половината от сумата в него идва по програмата на ЕС "ИновФин". Останалата част от средствата са осигурени от Breakthrough Energy, която включва Breakthrough Energy Ventures - фонд, създаден от Гейтс, в който участват още хора като Джеф Безос, Джак Ма и Ричард Брансън, пише сайтът Quartz.

"С малко късмет ние ще можем да инвестираме тези средства в рамките на по-малко от две години. И след това може да решим да увеличим тази сума", смята Гейтс.

По неговите думи ръководеният от него Breakthrough Energy Ventures е вложил пари в 20 старт-ъпа към днешна дата, като нито една от тези инвестиции не е публична. Бил Гейтс подчертава, че тези средства досега са били фокусирани в Северна Америка.

Целта на Breakthrough Energy Europe обаче е да насочи средства в същата посока, но в Европа.