PCR тестовете са най-надеждният начин да се докаже наличие на инфекцията Covid-19 според специалисти. Най-високата цена, известна досега е около 130 лева за тестване в РЗИ-тата. Частни лаборатории обаче взимат около 100 лева, а още по-странно е, че Националната здравна каса плаща 60 лева.

От къде идва това разминаване и бизнес ли е PCR тестът?

Разликата в цените става ясна при договорите за доставка на PCR тестове, сключени от държавата. През юли България сключва договор с корейската OSANG Healthcare Co. Ltd за доставка на 42 000 PCR теста на цена от 340 500 долара с транспорта, пише "Сега". Така излиза, че единичната цена на теста е около 13 лв. От МЗ заявяват, че корейските тестове са предоставени на Националната референта лаборатория към НЦЗПБ, както и на четирите лаборатории в МУ Плевен, МУ Пловдив, УМБАЛ Стара Загора и Столична РЗИ.

Реалните цени са около 65 лева

"16-17 лв. струва тест без ДДС. 7-8 лв. е стойността на изолация на ДНК, консумативи около 4 лв. Материалната себестойност на един тест е между 32 и 50 лв.", каза за Свободна Европа д-р Недялко Калъчев пред "Свободна Европа", началник на една от големите частни лаборатории в България. "Безспорно надценката не е малка. Истината е, че докато не започне да се работи автоматизирано, тази работа изисква робски труд. "Реалната цена на един PCR -тест е около 65-66 лв.", обяснява Калъчев. "Управляващите не искат да пуснат направления. Това е начинът да се регулира пазарът", каза той, защото "работата става весела, когато едно семейство е контактно и трябва да се изследва за собствена сметка".

По думите му Здравната каса плаща 60 лв. Пациентите плащат 90 лв, но общо взето цената варира между 60 и 90 лв. Здравната каса е преценила, че трудът за това изследване може да бъде до 30 лв, ако грубо приемем, че материалите са 30 лв.,останалите 30 лв са за труда и машините, техният внос.

Рекордната цена всъщност е предложена от здравно министерство за провеждане на изследването в публични структури като Националния център по заразни и паразитни болести и регионалните здравни инспекции.В края на септември здравно министерство е пуснало за обсъждане промени в тарифата за таксите, които се събират от органите на националния здравен контрол и една от новите такси е именно за провеждане на PCR тестове в РЗИ и Националния център срещу 130 лв., пише "Банкеръ".

Тя се заплаща, в случай че изследването е поискано по инициатива на физически или юридически лица, според документа. Не е ясно как е определена тази цена и защо е допусната такава огромна разлика с плащаното от НЗОК.

Разминаването вероятно идва от различните източници на финансиране на тестовете и от децентрализирания начин на доставка. Извън закупените на държавно ниво по договори, лечебните заведения и лаборатории купуват сами консумативите. Тестовете и апаратурата не са еднакви.

Според здравният министър Костадин Ангелов няма как да се наложат от държавата цени на частните лаборатории. "Не очаквайте да има заповед на министъра, която да определи цената на тестовете, цената на НЗОК е 60 лв.", коментира Ангелов. Според Калъчев обаче може да се мисли за въвеждане на лимити за цените.

Цените навън

До средата на август цената на PCR тестовете в Турция бе $15 и в последствие скочи на $34, пише "Сега". Тестовете за живеещите в Турция са безплатни. Тестовете за туристи през септември струваха $30.

Франция започна да осигурява безплатни тестове за всички. В началото на епидемията през март PCR тестовете струваха 135 евро, въпреки че производствената цена е едва 12, евро, сигнализира организацията Observatoire Médicaments Transparences.