През последните години пенсиите в Гърция бяха намалени значително като част от пакета икономии, приети от Атина, в отговор на исканията от страна на кредиторите на държавата. В резултат днес много от пенсионерите от страната избират да се преместят и да живеят в България, разказва Bloomberg в своя публикация.

"Самата Гърция, разпознаваема за други европейци като добра дестинация за пенсиониране, намира своите по-възрастни граждани да живеят в по-евтината й северна съседка, след като пенсиите им бяха съкратени поне 20 пъти по време на дълговата криза", посочват от медията.

70% за 10 години: С толкова ще намалеят пенсиите в Гърция до 2019-а

70% за 10 години: С толкова ще намалеят пенсиите в Гърция до 2019-а

В следващите 2 години влизат в сила нови ограничения

Според Bloomberg те правят този "рационален избор", тъй като по данни на Евростат към 2017 година разходите за живот в родината им са близо двойно по-високи от тези в България - страната с едни от най-ниските разходи за живот в Европейския съюз.

Според изчисленията в София разходите за гориво са средно 1,15 евро на литър при около 1,60 евро в Атина, чашата кафе е средно 2,30 евро при 4,70 евро в Гърция, а билетът за метро струва 80 евроцента в сравнение с 1,40 евроцента.

Снимка 388080

Източник: Bloomberg

"Като цяло животът е 30% по-евтин от Гърция и това е така, ако избереш да живееш в София, Бургас или Пловдив", разказва един от пенсионираните гърци, избрал да се премести в България. "Ако избереш по-малките градове, животът е още по-евтин", допълва той.

Гърция има достатъчно излишък, за да спре новото орязване на пенсиите от 2019-а

Гърция има достатъчно излишък, за да спре новото орязване на пенсиите от 2019-а

Правителството ще разгледа тази възможност след 20 август

"Аз все още живея комфортно тук, въпреки голямото намаление на пенсията ми, тъй като цените на всички стоки и услуги са значително по-ниски от тези в Гърция", разказва друг възрастен гражданин на южната ни съседка, преместил се у нас.

"Сега рядко се връщам в Атина. Синът ми ме посещава често и винаги намира да купи неща, които в родината ни са много по-скъпи", допълва той.