Правителството в Гърция разглежда възможността за отмяната на новото орязване на пенсиите в страната, което трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 година.

От Атина смятат, че вместо това за изплащането на пенсиите в сегашния им размер може да се използва излишъка в националния институт за социално осигуряване (EFKA), съобщава местното издание Kathimerini.

Гърция изненада всички с по-висок от очакваното бюджетен излишък

Гърция изненада всички с по-висок от очакваното бюджетен излишък

Дългът е намалял, но с малко

"Последните ни изчисления сочат, че излишъкът в EFKA може да достигне 1,3 милиарда евро до края на годината", коментира министърът на труда в страната Ефи Ахциоглу в интервю за телевизия Skai, като не изключи възможността намаляването на пенсиите от следващата година да бъде отменено.

По думите на Ахциоглу тази възможност предстои да бъде разгледана от правителството след 20 август, когато приключва спасителната програма за Гърция.

Министърът посочва още, че орязването на пенсиите не е задължително и е било гласувано от парламента по настояване на Международния валутен фонд. Ефи Ахциоглу все пак успокоява, че Атина няма да предприема "едностранни неочаквани действия" в тази посока.

70% за 10 години: С толкова ще намалеят пенсиите в Гърция до 2019-а

70% за 10 години: С толкова ще намалеят пенсиите в Гърция до 2019-а

В следващите 2 години влизат в сила нови ограничения