Европейската комисия потвърди в понеделник, че Гърция е надминала целите си през миналата година. Данните дават още тежест на искането на правителството в Атина да не въвежда допълнителни налози, които трябваше да влязат в сила от 2020.

Най-задлъжнялата страна в Европа е постигнала бюджетен излишък преди лихви и други еднократни плащания от 4,2 процента от брутния вътрешен продукт за 2017 година. Това е над двойно повече от поставените цели от 1,75 процента от БВП. Атина записва втора поредна година на бюджетен излишък.

ЕС: Гърция има нужда от нова договореност с кредиторите

ЕС: Гърция има нужда от нова договореност с кредиторите

На 20 август Атина излиза от програмата за финансова помощ

Последният транш помощ за Гърция изтича през август т.г. Правителството на Алексис Ципрас обеща допълнителни намаления на пенсиите и по-нисък праг, под който приходите не се облагат. Мерките трябва да влязат в сила през 2019 и 2020 година. Кредиторите търсят да се уверят, че и след изтичането на периода Гърция няма да поеме по стария път, който свали икономиката на колене през 2009 година.

Наскоро обаче Ципрас заяви, че няма намерение да въвежда тези мерки, надявайки се, че по-добрият от очакваното бюджетен излишък ще подкрепи позицията му.

Заплатите в Гърция паднаха до нивото на пенсиите

Заплатите в Гърция паднаха до нивото на пенсиите

1.5 милиона гърци живеят в спиралата на бедността

Данните със сигурност ще бъдат припомнени и по време на предстоящите разговори за намаляване на дълга на Гърция.Според Министерството на финансите в Атина целта за постигане на излишък от 3,5 процента от БВП през 2018 година са съвсем постижими и има място за намаляване на данъчната тежест и социални плащания.

Европейските кредитори пък настояват Гърция да запази отличното си представяне и през следващите години, за да бъде избегнат вариантът за нови заеми.

Евростат съобщи днес, че публичният дълг на Гърция е намалял леко до 178,6 процента от брутния вътрешен продукт миналата година, но остава най-високият в Европа, в съотношение с размера на икономиката.

Нов данък заплашва 1 милион души в Гърция

Нов данък заплашва 1 милион души в Гърция

Най-потърпевши ще бъдат пенсионерите, наемните работници и земеделците