Гръцките данъкоплатци вероятно ще се наложи да преглътнат още едно значително увеличение на данъците в началото на 2019 г.

Кредиторите на Гърция и най-вече Международният валутен фонд призовават за премахване на облекченията в данъка върху доходите, което ще засегне около 1 милион души в страната и ще бъде сериозен удар за домакинствата и пенсионерите.

Дали това ще се случи зависи от участието на МВФ в спасителната програма на страната. Фондът смята, че настоящите данъчни облекчения трябва да бъдат ограничени, тъй като са заплаха за фискалния баланс на страната, пише в. Kathimerini. 

При такъв сценарий гърците ще претърпят двоен удар, тъй като освен 35-процентното намаление на данъчната отстъпка, пенсиите също ще бъдат намалени, като 1.1 милиона пенсионери на практика ще загубят 2 до 3 месечни пенсии годишно.

Повечето данъкоплатци ще бъдат принудени да плащат средно 500 евро годишно, като наемните работници, пенсионерите и земеделските стопани ще бъдат засегнати от нова тежест, която заедно с намаляването на обезщетенията и пенсиите ще бъде тежко бреме за бюджетите на домакинствата.

Намаляването на 650 евро годишно от данъчната отстъпка (от 2000 до 1350 евро) за семейство с две деца ще означава, че техният годишен необлагаем праг спада от 8864 на 5905 евро.

Около 1 милион души, които понастоящем са под необлагаемия минимум, ще трябва да плащат данък върху доходите си за първи път, докато пенсионерите с месечен доход от 1250 евро ще изгубят 2 до 3 месечни пенсии годишно.

Много други данъкоплатци също ще трябва да плащат допълнителни суми на хазната в резултат на механизма, оценяващ доходите им чрез техните активи. Данъкоплатците с ниски заплати или пенсии, които дори могат да живеят под наем, вече няма да се облагат с данък на база декларираните им доходи, а въз основа на активите им.

Експерти на финансовото министерство изчисляват, че облагаемият доход от този нов налог ще се увеличи с 3 млрд. евро, достигайки 10 млрд. евро.