По северното крайбрежие на Тайван се простира коралов риф на повече от 7000 години. Там могат да бъдат намерени видове, които не могат да бъдат открити почти никъде другаде на Земята.

Но проект за терминал за втечнен природен газ на стойност от 2 милиарда долара го застрашава от унищожаване, разказва Bloomberg, позовавайки се на местни активисти.

Сега той е причината за изостряне на конфликта, в който природозащитни групи настояват за спирането на проекта, подкрепян от правителството на Цай Инг-уен. От друга страна властите в Тайван настояват, че той е ключов за гарантиране на по-зеленото бъдеще на страната и за осигуряване на възобновяеми източници на енергия.

Към днешна дата активистите посочват, че са напът да съберат необходимия брой подписи, за да бъде иницииран референдум по казуса. Той може да стане факт през август тази година.

Недоволството около изграждането на терминала за синьо гориво се явява ново препятствие пред стратегията на правителството за реформиране на енергийния сектор. Страната иска да спре производството на ток от ядрени централи до 2025 година и да увеличи дела на използвания природен газ от 50% от потреблението.

Към момента синьото гориво допринася за 36% от производството на електроенергия, а вносът на допълнителен втечнен газ е единствената опция да бъде постигната заложената цел.