Делът на ЕС във вноса на LNG по море е нараснал до 24,6% през десетте месеца на 2022 година (януари-октомври). Днес европейската общност е най-големият вносител в световен мащаб, става ясно от данните на на Съвета на Европейския съюз.

Същевременно, последният седмичен доклад на корабният брокер Banchero Costa, цитиран от Hellenic Shipping News, съобщава, че "глобалната морска търговия с втечнен природен газ продължава да расте тази година, подпомогната и от прекъсването на руските тръбопроводи и увеличеното складиране в Западна Европа".

През първите 10 месеца на 2022 година глобалните товари на LNG се увеличиха с +5,8% на годишна база до 334,7 милиона тона, въз основа на данните за проследяване на корабите на Refinitiv.

Най-големият ръст на износа е от САЩ, които регистрират огромно увеличение от +12,0% на годишна база в доставките през първите 10 месеца на тази година - до 66,3 милиона тона.

Цените за наемане на кораб за превоз на LNG почти достигат рекордните $400 000 на ден

Цените за наемане на кораб за превоз на LNG почти достигат рекордните $400 000 на ден

Европейският континент е гладен за енергия и търсенето на LNG се е увеличило с 65%

Въпреки това, може би изненадващо, почти еднакво представяне се наблюдава от Русия, с ръст на износа с +11,3% на годишна база - до рекордните за всички времена 27,2 милиона тона през първите 10 месеца на 2022 година.

Австралийският износител на LNG изпрати рядка партида до Европа

Според Banchero Costa, "Австралия остава най-големият износител на втечнен природен газ по море в света, отчитайки 20,1% от световните обеми досега тази година, пред Катар (19,8%) и САЩ (19,8%). Доставките от Австралия се увеличиха с +1,0% на годишна база през януари-октомври 2022 година до 67,3 милиона тона.

Впрочем, Европа току-що получи партида втечнен природен газ от Австралия, докато Старият континент засилва усилията си за осигуряване на алтернативни енергийни доставки, съобщава Business Insider. 

Woodside Energy Group заяви, че е доставила приблизително 75 000 тона LNG на германския държавен вносител на газ Uniper. Товарът от австралийския северозападен шелф е пристигнал на терминала в Ротердам на 27 ноември.

Европейският съюз вече е най-големият морски вносител на LNG в света

Това става чрез 24,6% дял през първите 10 месеца на 2022 година. ЕС е внесъл 81,8 милиона тона LNG, което представлява +68,4% увеличение на годишна база - от 48,6 милиона тона през същия период на 2021 година - рекорд за всички времена.

Русия е четвъртият по големина морски износител на втечнен природен газ в света след Австралия, Катар и САЩ с 8,1% пазарен дял до момента. През календарната 2021 година страната е изнесла общо 30,3 милиона тона LNG по море, според проследяването на корабите на Refinitiv - увеличение от +5,4% на годишна база.

Мозамбик прати първата доставка на LNG за Европа

Мозамбик прати първата доставка на LNG за Европа

Европа е изправена пред остър недостиг на енергия от началото на войната в Украйна, заради санкционирания руски газ

Корабният брокер добавя, че "пратките от Русия всъщност са се увеличили допълнително тази година и то с впечатляващите +11,3% на годишна база до 27,2 милиона тона през януари-октомври".

Тази година Руската федерация записа най-високия ръст в обемите от всеки износител, на второ място след САЩ . По-голямата част от износа на LNG от Русия в момента се доставя от проекта Yamal LNG - най-северното промишлено съоръжение в света, и се зарежда в пристанище Сабета на арктическото крайбрежие на страната.

През януари-октомври 2022 година износът на Yamal LNG достигна 17,3 милиона тона (64% от общия износ на LNG на Русия). В момента се строи втори завод за втечнен природен газ, наречен Artic LNG 2, с три влака за LNG с капацитет от 6,6 mtpa всеки, като датата на завършване е планирана за тази година.

По отношение на дестинациите основният клиент на руския LNG остава Европейският съюз. През януари-октомври 2022 година износът на LNG от Русия за ЕС се е увеличил с +41,8% на годишна база до 13,5 милиона тона - от 9,6 милиона тона през същия период на 2021 година.

Газовата криза концентрира пазара на LNG в ръцете на няколко енергийни гиганти

Газовата криза концентрира пазара на LNG в ръцете на няколко енергийни гиганти

Търговската активност на по-малките играчи намалява