Гърция ще повиши месечното ограничение за изтегляне на средства от банковите сметки на гражданите до 5 000 евро, предава Reuters, цитирайки постановление на Министерството на финансите.

Досега ограничението бе 2 300 евро. То е част от мерките, наложени за първи път през лятото на 2015 г., за да се ограничи изтеглянето на кеш от банките на върха на дълговата криза.

След осем години на икономически и политически сътресения и три спасителните финансови програми, Гърция най-сетне се намира недалеч от успешното излизане от тези програми. През този период властите в Атина бяха принудени международни заеми при условия значително ограничени бюджетни разходи и тежки реформи в икономиката и социалната сфера.

Размерът на гръцкия дълг към момента надхвърля 300 милиарда евро, като степента и условията за неговото облекчаване, засега не са ясни.

Напоследък икономическата ситуация в Гърция се подобри съществено. Така общият положителен баланс на бюджета на Гърция се е увеличил миналата година до 0,8% от БВП. Първичният бюджетен излишък е бил 4,2% от БВП, докато международните кредитори изискват той да е 1,75% от брутния вътрешен продукт на страната.