Когато става въпрос за пари, инвеститорите стават изключително креативни. Някои от тях купуват класически автомобили, имоти, изкуство или хубаво вино. Много от тях търсят печеливши сделки при акциите и облигациите. Високата инфлация и опасенията от повишението на лихвите тази година кара някои от тях да навлизат в далеч по-нишови пазари. И все повече от тях вече купуват и продава стари маратонки, пише Deutsche Welle.

Носенето на маратонки несъмнено е удобно. Но има разлика дали ги носите, или инвестират хиляди долари в тях. Какво се случи — как обувките се превърнаха в "следващото голямо нещо"?

Виновни са Майкъл Джордън и Nike

Дългите опашки пред магазините за сникърси са позната гледка в Съединените щати от десетилетия. От края на 80-те децата караха родителите си да се редят, за да купят последните модели на Nike, създадени съвместно с баскетболната легенда Майкъл Джордън, чийто силует бе използван за логото на Air Jordan.

За повечето хора те не са дългосрочна инвестиция. При първоначалното им пускане на пазара имаше краткотраен ръст в цените — но притежанието им бе начин да си "готин". Днес, 36 години по-късно, Air Jordan са култови и дори имат своя страница в Wikipedia.

В същото време музикалните видеа към най-новите хип хоп хитове превърнаха сникърсите в символ на социален статус. Внезапно всички популярни личности започнаха да ги носят. Преходът към по-неформално облекло също направи носенето им прието на повече места.

Щампата на одобрение за тях дойде след включването им в търг на Sotheby's, която започна да продава сникърси през 2009 г. И постави рекорд в първия си аукцион, на който чифт Nike Moon Shoe бе продаден за $437 500. През декември миналата година те се превърнаха и в постоянно категория.

Два месеца по-рано пък бе поставен друг рекорд, за чифт Nike Air Ships, носени от Майкъл Джордан. Те бяха продадени за $1,47 млн. Месеци по-рано прототипи на Nike Air Yeezy 1, които певецът Kanye West носи на наградите Grammys, бяха продадени за $1,8 млн.

Инвеститорите, които са заинтересовани от тенденцията, трябва да внимават за фалшиви обяви. А Дерек Морисън от StockX, която помага на купувачите да се уверят, че купуваните маратонки са оригинални, припомня, че като всяка друга инвестиция има риск — и цените могат да вървят както нагоре, така и надолу.