Китай ще участва в изграждането на високоскоростна ж.п. връзка между Сърбия и Унгария. По време на провелата се в София среща 16+1 е било подписано споразумение за линията между Белград и Будапеща, като това ще е първият такъв трансграничен проект с участието на китайски инвестиции.

"За Сърбия беше особено важно да подпише споразумението за модернизация и реконструкция на унгарско-сръбската железопътна връзка, което ще струва 943 милиона долара", коментира сръбският премиер Ана Бърнабич, става ясно от официално съобщение на правителството в западната ни съседка.

По нейните думи регионалните инфраструктурни проекти са най-важните за страната, като те допринасят за свързването и стимулирането на икономическия прогрес.

Линията между Белград и Будапеща е ключова за Балканите, защото тя трябва да свързва Западна Европа с пристанището в Пирея, като част от инициативата на Китай за Нов път на коприната.

75-те километра от ж.п. връзката между Белград и Нови Сад ще бъдат изградени съвместно от китайски и руски компании, които вече са започнали работа по нея. За следващите 108 километра строежът трябва да започне в началото на 2019 година.