Южната китайска провинция Гуангдонг се превърна в епицентър на нови случаи на коронавирус, предаде Zero Hedge. В резултат на това от летището летището в Шънджън бяха отменени стотици полети. Властите затегнаха и контрола върху пристигащите.

Според властите, служителка в ресторанта на международното летище в града е била заразен с "щам Делта, който се разпространява бързо, има високо вирусно натоварване и кратък инкубационен период." Тя дала положителен тест при рутинна проверка на работещите на летището в края на миналата седмица.

Така в провинцията се отчитат 30 нови инфекции за ден, повечето от които се намират в Шънджън.

Съседния международен контейнерен терминал Янтян и пристанището в Шънджън, намиращо се на около час източно от летището, работят с 40% капацитет след скорошен ръст на инфектираните. Това доведе до значително задръстване на пристанищата. Най-голямата контейнерна линия в света, Maersk, предупреди миналата седмица задръстванията в Янтян да са по-лоши от спирането на Суецкия канал през март.

Чен Бин, заместник-директор на здравната комисия в Гуанджоу, каза, че все още има повишена заплаха от огнище в провинцията. Той предупреди, че жителите в затворени райони ще бъдат тествани редовно, за да се предотврати разпространението.