Според класация на страните в момента Израел, Германия и Южна Корея оглавяват челните места за най-безопасните страни в света. Тя е направена от лондонската група DEEP KNOWLEDGE GROUP (DKG).

Сред анализираните данни за проучването, са информация за това кога са били в сила ограниченията за излизане на хората от домовете им, дали е имало много нарушения, степента на ограниченията за пътуване, дали има масови тестове за коронавируса и как са оборудвани болниците в различните страни. Анализаторите на DKG използват публични източници на данни за своята класация като Световната здравна организация.

Германия, която е на второ място в цялостната класация и най-безопасната страна в Европа по отношение на защита на хората от кори вируса, отчита особено добри резултати. Там все още няма официално решение дали ще започне постенно отпадане на ограниченията.

На трето и четвърто място са Южна Корея и Австралия. В последните седмици Южна Корея често беше давана за пример с това как се справя с коронавируса.

Други страни от Европа, попадащи на горни места е в класацията, са Швейцария и Австрия - на 11-о и 12-о място. Те също са представени като успешно справящи се в кризисни ситуации. В Австрия вече са отворени малките магазини, след като някои от мерките отпаднаха.

Италия и Испания обаче са на последно място. Двете страни са едни от най-сериозно засегнатите понастоящем в цяла Европа. От тези дни обаче, започва постепенно отпускане на мерките против разпространението на заразата в двете държави, като се отварят някои магазини. В Испания около 300 хил. души се връщат по работните си места.

В топ десет в класацията на страните, които са най-сигурни, са Китай, Сингапур, Хонг Конг, Япония. В Китай карантината приключи, но по последни данни има нови случаи на заразата.

България не е в страните от топ 40, но там попадат някои от съседите ни. Гърция например е на 30-о място, а Турция на 36-то.

В класация от над сто страни, върху която мозъчният център все още работи, Съединените щати са едва на 70- о място.

Някои анализатори обясняват защо Израел изпреварва Германия. Според тях трябва да се вземе предвид това, че страната е в постоянно състояние на криза и има опит със затварянето на граници, пише SPIEGEL.

Снимка 475923