Цените на царевицата в Съединените американски щати достигнаха най-високото си ниво от осем години насам. Анализатори казват, че те ще продължат да поскъпват благодарение на шофьорите, пише The Wall Street Journal.

Очакваното завръщане на автомобилите по пътищата ще повиши търсенето на етанол — около 40% от царевичната реколта в САЩ отива за производството на добавката. По време на пандемията потреблението намаля, но сега производителите очакват отварянето на икономиката и потенциални нови регулации от администрацията на Байдън да го подкрепят.

През последните шест месеца цените на царевицата вече се покачиха с около 50% благодарение на по-силно търсене от Китай, подхранвано и от търговското споразумение със САЩ. През първите два месеца вносът е пет пъти по-голям спрямо същия период на миналата година, по данни от Commerzbank.

Производството на етанол, който се съдържа в 98% от продавания бензин в САЩ, все още не се е завърнало на нивата си от преди пандемията. През седмицата до 19 март то достига 922 хил. барела дневно, при над милион барела по същото време през 2019 г.Все повече и повече шофьори обаче се завръщат по пътищата и през третата седмица на март са доставени 8,6 млн. барела дневно бензин, ръст от 175 хил. спрямо предходната седмица, но все още под нивата от 2019 г., когато бяха доставени 9,4 млн. барела дневно.

"Очакваме търсенето на бензин и етанол да се завърне към предпандемичните нива през следващите седмици благодарение на имунизацията", казва Скот Ричман, главен икономист в Renewabe Fuels Association.

Възстановяването ще подкрепи търсенето на царевица. Прогнозира се, че през тази година фермерите в САЩ ще засадят 92 млн. акра за следващия сезон, който започва през април — рекорд от 2016 г. насам. Анализатори прогнозират потенциална помощ и от политиките на администрацията на Байдън, която да окуражи употребата на възобновяеми горива.