Сближаването между страните от Западните Балкани е един от приоритетите на европейското председателство и част от него е достъпния роуминг между държавите от региона.

В тази посока се работи още от миналата година обаче, като тогава Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора и България се договориха за подписването на споразумения за намаляване на цените на тези услуги.

Преди 2 седмици еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел заяви, че по-осезаеми промени за потребителите ще има още през лятото.

По нейните думи обаче поевтиняване се планира на мобилния интернет, но не и на разговорите. Целта е до 2020 година цените да паднат до 20 евро цента за мегабайт от досегашните около и над 20 лева за мегабайт.

Към момента все още липсва граница, която да определя максималните цени за роуминга в Западните Балкани. Операторите у нас обаче през последните дни представиха нови продукти и пакети, чиито цени са доста по-изгодни от сегашните, които достигаха около 7 лева на минута за разговор.

Новите пакети за по-изгодни разговори в Западните Балкани

И трите оператора в България пуснаха свои продукти за изгоден мобилен интернет със страните от региона. От A1 и Vivacom предлагат такива с включени минути, SMS и мобилен интернет, докато Telenor предлага само пакет с интернет.

За да ползват преференциалните цени на първите два обаче потребителите трябва да изберат партньорските компании на българските телекоми в съответната държава.

Препоръчани оператори
А1  
Сърбия Vip Mobile
Македония One.vip
   
Виваком  
Албания Vodafone
Босна и Херцеговина Mobis
Косово Monaco Telecom / VALA
Македония T-Mobile
Сърбия Telenor
Черна гора Telenor

А1 предоставя на клиентите си 100 минути за разговори, 100 SMS-и и 200 MB интернет на цена от 1,99 лева на ден. В случай, че няма потребление, въпросната такса няма да се начислява. Тази цена ще важи за Сърбия и Македония, където А1 работи съответно с операторите Vip mobile One.Vip.

Vivacom предлага пакет, който важи за всички страни от Западните Балкани. Той включва по 100 разговори, SMS-и и мегабайти мобилен интернет с такса от 4 лева на ден. При този продукт входящите обаждания в роуминг обаче се таксуват по цена на минута в зависимост от дадената страна.

Telenor от своя страна дава възможност на клиентите си да ползват по-изгоден мобилен интернет в държавите от региона. Възможностите са за 100 мегабайта за 2,99 лева за един ден или 700 мегабайта за 18,99 лева за седмица.

Пакети Изх. минути SMS Мобилен интернет Цена
А1        
A1 Europe&Balkan 100 100 200 MB 1,99 лв./ден
Теленор        
Roam&Surf Europe  -  - 700 MB 18,99 лв./7 дни
Roam&Surf Europe  -  - 100 MB 2,99 лв./ден
Виваком        
Roaming West Balkans 100 100 100 MB 4 лв./ден

Извън пакетите цените за разговори в тези страни за отделните оператори остават както следва:

Цени разговори Изх. обаждане Вход. обаждане
Теленор 3,49 лв. 1,59 лв.
Виваком    
Препоръчан оператор 2,29 лв. 0,99 лв.
Други оператори 4,99 лв. 1,59 лв.