Малкото княжество Лихтенщайн, намиращо се между Швейцария и Австрия, е едновременно една от най-малките европейски икономики, но и втората най-богата страна в света. Как е възможно това?

Този факт е много лесно обясним. Малката държава в Централна Европа е сред мини икономиките на Стария континент с размер на брутния вътрешен продукт (БВП) от едва 6,84 милиарда долара към 2019 година, според данните на Световната банка.

По-малки икономики имат само Черна гора и Андора. За сравнение БВП на Лихтенщайн е 10 пъти по-малък от този на България за същата година.

Снимка 547379

Източник: iStock

От друга страна обаче княжеството е втората най-богата държава в света според разбера на БВП на глава от населението. В Лихтенщайн живеят близо 38 900 души и така на човек се падат по почти 180 000 долара според размера на икономиката за 2019 година.

По-богата от Лихтенщайн в това отношение е единствено Монако с резултат от 191 000 долара БВП на глава от населението към същия период, като се има предвид, че населението на кралството е по-голямо, но и икономиката му е по-голяма.

Кои са най-малките супербогати държави в света?

Кои са най-малките супербогати държави в света?

Половината от тях се намират в Европа

А кои са двигателите на тази малка, но богата икономика?

Основно това са услугите в областта на банковия и финансовия сектор, както и индустрията. Лихтенщайн е един от финансовите центрове за големите международни компании в индустрията, като там има повече регистрирани компании от населението на страната - около 73 000 дружества при под 38 900 души.

Една от причините княжеството да привлича водещи международни компании са ниските данъци, държавните регулации в корпоративния сектор.

Снимка 547378

Източник: iStock

От икономическа перспектива финансовите услуги допринасят за грубо ¼ от БВП на Лихтенщайн. Опериращите там банки, които са повече от 15, са насочени основно в управлението на активи и в частно банкиране.

Индустрията и производството също са сред важните двигатели на икономиката. Секторът е ориентиран основно към производството на стоки за износ. Индустрията отговаря и за около 40 на сто от годишния БВП. Това включва такова на машини и съоръжения за промишлеността, електроника и други.

Около 40 на сто от работещите в Лихтенщайн са заети в индустрията. А друг любопитен факт е, че около 53% от работещите в страната идват от съседните държави, като пътуват всеки ден до там.