Монако е втората най-малка държава в света с площ от едва 2,2 квадратни километра. Иначе казано кралството е разположено на територия малко по-голяма от област Габрово. За сметка на това населението там е едно от най-заможните в света.

Докато там живеят едва 38,9 хиляди души, брутният вътрешен продукт на глава от населението е най-големият от където и да било другаде в света. Показателят възлиза на 191 000 долара към 2019 година, показват данните на Световната банка.

От платформата за статистически данни Statista разглеждат в своя инфографика кои са най-малките страни в света с най-голям БВП на човек, живеещ там.

Изчисленията сочат, че веднага след Монако се нарежда друга европейска държава - Лихтенщайн. Там населението е почти колкото това в Монако - 38 хиляди души, а БВП на глава от населението възлиза на 180 хиляди долара.

От малко по-големите страни в класацията са Бердума и Каймановите острови, където живеят съответно около 64 и 65 хиляди души. Там БВП на глава от населението възлиза на 117 и 91 хиляди долара.

В списъка попада и островът-държава Ман, който е владение на Великобритания. Там населението е малко над 84,5 хиляди души, а показателят достига 89 хиляди долара.

От по-големите страни в класацията са Люксембург и китайската територия Макао. А единственото изключение като държава със значително по-голямо население е Швейцария, където живеят над 8,5 милиона души, а БВП на глава от населението е 85 хиляди долара.

Infographic: Big Earners in Small Countries | Statista You will find more infographics at Statista