Цените в магазините във Великобритания паднаха с най-бързи темпове през май от 2006 г. насам. Търговците на дребно се опитват да намерят начин да спечелят купувачите, засегнати от блокирането от коронавируса, показа проучване сред индустрията.

Цените по магазините паднаха с 2,4% на годишна база, след спад от 1,7% през април, заяви Британският търговски орган за консорциум за търговия на дребно и фирмата за проучване на пазара Nielsen, предаде Reuters.

Това е най-големият спад от 2006 г. досега. Най-резкия спад на цените е при дрехите и мебелите, докато стойностите на храните леко се повишават поради по-високите разходи за бизнеса и недостига на работна ръка.

Очаква се тенденциите при цените на хранителните продуктивна се запазят от последиците от пандемията през следващите месеци, докато цените на нехранителните стоки вероятно ще останат по-ниски и продажните ще са намалени, според експерти.

Великобритания отново отвори външни пазари и автосалони, но всички останали търговски обекти ще трябва да се съобразят с изискванията до 15 юни, ако се спазват правителствените изисквания за социално дистанциране.