Задълбочаващата се криза в Русия застрашава милиарди долари, на които разчитат едни от най-зависимите от своите емигранти икономики в света.

Работниците от бившите съветски републики, работещи в Русия, където не им е необходима работна виза, изпращат по 13 милиарда долара у дома всяка година. Със затварянето на голяма част от икономиката в страната обаче, строителството и таксиметровите услуги, в които са заети голяма част от тези емигранти, са в застой, пише Bloomberg.

В резултат общата сума на изпращаните в техните родни държави средства могат да паднах с над 30-40% през тази година, изчислява Елдар Вахитов, който е анализатор в лондонската M&G Investment.

Според руската централна банка мерките за ограничаване на епидемията могат да костват между 1,5 и 2% от икономическия растеж през 2020 година. При най-лошият сценарий ударът може да е много по-тежък - до между 5 и 10% надолу.

"Спадът на тези пари, изпращани от Русия, не може да бъде компенсиран. Вместо това тези държави ще трябва да използват резервите си или да се обърнат за подкрепа към Международния валутен фонд", обяснява Вахитов.

В една от големите компании, където значителна част от служителите идват от бившите съветски републики, заплатите вече са значително надолу. Само през март възнагражденията в енергийното дружество Unistream са били намалени с 30%.

А властите най-засегнатите страни вече изчисляват загубите за тази година. От Централната банка на Грузия, от която много хора работят и в Италия, очакват изпращаните от емигрантите пари да спаднат с близо една трета. За Киргизстан загубите са от около 400 милиона долара, като страната вече има договорен спасителен заем от МВФ в размер на 121 милиона долара.