Няма да има сделка между Гърция и кредиторите ѝ въпреки известния напредък по реформите, които Атина трябва да осъществи, заявиха представители на еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от Reuters.

Споразумението щеше да отключи възможности за нов заем и да даде старт на жизненоважни разговори за облекчаване на дълга на страната.

„Не очаквайте никакви сделки днес”, заяви пред репортери председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Все пак той отбеляза, че чува „добри новини от Атина” за напредък, постигнат в рамките на преговорите по пакета с реформи, който трябва да бъде изпълнен от Гърция.

„Има още работа за вършене. Решени сме да продължим работата. Още не сме приключили”, посочи изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард.

Прогрес в преговорите на кредиторите с Гърция

Прогрес в преговорите на кредиторите с Гърция

ЕК иска данъчни и пенсионни реформи, за да отпусне нов транш

Пакетът от реформи цели да постигне целта за първичен излишък от 3,5% от БВП през 2018 г., както бе съгласувано със заемодателите миналата година.

Има обаче несъгласие между Гърция, еврозоната и МВФ дали мерките, които включват реформи в пенсионната и данъчната система и създаване на приватизационен фонд и схема за справяне с лошите кредити, ще бъдат достатъчни за достигането до този процент.

МВФ е на мнение, че при настоящата ситуация вместо 3,5% от БВП Гърция ще постигне първичен излишък от едва 1,5 на сто от икономическото производство през 2018 г.

Фондът и еврозоната са в противоречие и по отношение на срока, в който Гърция ще може да поддържа първичен излишък от 3,5% и следователно способността да обслужва дълга си в дългосрочен план. Той бе в размер на 177% от БВП миналата година.

Гърция моли гражданите си да върнат парите от чужбина

Гърция моли гражданите си да върнат парите от чужбина

Страната обещава частична амнистия за укривани финанси