Гърция призовава гражданите си да върнат в родината си финанси, които крият в швейцарски и други задгранични сметки, срещу обещания за частична амнистия.

Докато правителството се опитва да поправи затруднената банкова система и да повиши данъчните приходи, се подготвя закон, който предоставя стимули за доброволно разкриване на недекларирани финансови активи в чужбина. Законодателството ще премахва глоби и някои допълнителни такси при подобно оповестяване.

Макар да не предлагат пълна амнистия, стимулите могат да включват и снемане на криминални обвинения, заяви в интервю за Bloombеrg заместник-министърът на финансите Трифон Алексиадис.

Той добави, че законопроектът се обсъжда с кредиторите и скоро може да бъде представен в парламента.

„Няма да прощаваме нищо, но ще даваме стимули, така че хората да участват. Ако някой е декларирал доходи от 200 000 евро, да кажем, в дадена година, но е депозирал 500 000 евро, тогава ще трябва да покрие разликата. Предложения за данъчно облагане от 10-15 процента не са сериозни, процентът ще е по-висок”, добави Алексиадис.

Докато Атина се подготвя за поредния кръг от мерки за икономии, свързани с подкрепения от еврозоната спасителен пакет, укриването на данъци и незаконната търговия свиват държавната хазна с между 15 и 20 милиарда евро годишно.