От следващата година ще може да се ползва данъчно облекчение, ако при ремонт на жилище за платените средства ако имаме касова бележка или документ за труда на майстора.

Касовият бон трябва да е на стойност трябва да е стойност 2000 лева, а отстъпката е 200 лева и разхода ще се впише в данъчната декларация на собственика на жилището. Отстъпката важи само ако разполагаме с бележка за платен труд на майстора, но не и за вложени строителни материали, пише БНР.

Майсторът трябва да е регистриран търговец. Така ще има по-голяма прозрачност и отчетност.

"Облекчението е в размер на 200 лв. или с данъчната терминология 2000 лв. данъчна основа, като това са именно разходите за труда на майсторите. А това е само част от ремонтите в дома", казва говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

По думите му трябва имотът да е собствен, за да се ползва тази данъчна отстъпка, както и да има документи за цената на извършения труд , като се цели да се изсветли този бизнес, който е силно засегнат от нерегламентирана заетост.

Данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти- смяна на паркет, смяна на мебелите, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВИК - инсталацията - но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси, или имоти в търговски предприятия", поясни още Росен Бъчваров.

Хората ще трябва да пазят платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд до 2022 година, когато се подава данъчната декларация за предходната година.