"До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната", заяви в рамките на визитата си в САЩ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи пресцентърът на ведомството ѝ, цитиран от БНР.

Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1,5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

По отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и САЩ имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ, се посочва още в прессъобщението.

За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин милиард кубични метра. "Това е важна стъпка за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ не само в България, но и в региона", каза Петкова.

През тази година се очаква и 5% спад на доставната цена на природния газ от Русия. Това се дължи на промяна на входната точка за доставка на природен газ за България. "Булгаргаз" ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка "Странджа". Досега входната точка за страната бе Негру Вода.

"В резултат от постигнатите договорености между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт", доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Република Румъния в размер на 76 млн. лева, които през предстоящата година няма да бъдат заплащани от "Булгаргаз" ЕАД и от българските потребители на природен газ", обяви енергийният министър Петкова.

Очаква се българският доставчик "Булгаргаз" да реализира положителен финансов резултат в приблизителен размер на 4.6 млн. лева за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските тарифи, обявени от "Булгартрансгаз" ЕАД на вход "Странджа".

Междувременно руският държавен гигант "Газпром" съобщи, че вече е пренесъл първия милиард кубически метра природен газ през "Турски поток". 54% от обема е бил за турския пазар, а останалите 46% са достигнали границата с България. Доставките започнаха на 1 януари т.г. Общият капацитет е 31,5 милиарда кубически метра годишно.