Докато все още много големи икономики в Европа работят усилено по това да се откажат напълно от твърдите горива, то Португалия е напът да зачеркне изцяло въглищата до още през тази година.

Страната затвори въглищната си централа Синес, намираща се в региона Алентежу, на 14 януари. Така тя остана само с още една действащата такава, която се очаква да затвори врати през ноември, разказват от Euractiv.

През юли миналата година енергийната компания EDP обяви намеренията си да затвори Синес, която разполагаше с капацитет от 1296 MW. Първоначалните планове бяха съоръжението да бъде затворено едва през 2030 година.

Тогава от компанията обявиха, че това решение е било взето въз основа на нарастващото използване на възобновяеми източници на енергия.

Така в Португалия вече работи само още една въглищна централа - Пего, която се намира в окръг Сантарем. Тя трябва да спре работа през ноември.

Това означава, че в края на годината държавата от Иберийския полуостров ще стане четвъртата в Европа, която напълно ще елиминира производството на електричество чрез използването на въглища. Това вече направиха Белгия през 2016 година, следвана от Австрия и Швеция през 2020 година.